sâmbătă, 26 noiembrie 2011

We are the 99%


           Avand in vedere ca traiesc in Romania, de cand am reusit sa disting sunete si implicit cuvinte am auzit de Revolutia din '89. Stiu ca a fost importanta, ca am iesit din intunecatul comunism spre luminoasa democratie, care azi straluceste ca un soare pe cerul natiunii noastre. (aha..), dar totusi...hadeti sa nu ne mai legam de trecut pentru a justifica tot ce nu merge in tara. Si mai stiu ca toata lumea zice ca erau alte vremuri, alte mentalitati, alte conceptii despre viata...si asta e adevarat. Dar la fel de adevarat e ca daca ( Doamne fereste! ) ar depinde libertatea noastra de generatia de azi, ar fi vai de capul nostru...Nu pentru ca am fi mai prejos decat cei de acum 22 de ani, ci pentru ca tinerii de azi nu mai vad rostul luptei...

            O noua revolutie, ceva mai "linistita", are loc acum pe strazile din lume. Totul a inceput pe 17 Septembrie 2011 in Liberty Square in Manhattan’s Financial District si s-a raspandit in 100 de orase din SUA, precum si in 1500 de orase din toata lumea. Occupy Wall Street este o miscare a poporului care incearca sa lupte impotriva corporatiilor si marilor banci care au adus lumea in pragul falimentului si care ne-au pus fata in fata cu cea mai mare criza financiara din ultimii zeci de ani.

            Aceasta miscare sustine ca lumea este condusa de 1% din populatie, cei care au cele mai multe drepturi, cei care au redus ierarhia sociala la bogati si saraci. Acel 1% scrie regulile pentru o economie globala necinstita care a adus lumea in stare de colaps financiar. Miscarea a inceput atunci cand 99% din populatie au fost alungati din casele lor, fortati sa aleaga intre cumparaturi sau chirie, lucreaza 12 ore pe zi pentru un salariu minim pe economie, le este refuzat dreptul la asistenta medicala, cei 99% care saracesc in  timp ce 1% se bucura de toate drepturile.


            Miscarea este una pasnica, nu sustine violenta, nu doreste sa creeze mai mult haos decat este deja. Occupy Wall Street sustine solidaritatea si doreste sa incurajeze acel sentiment patriotic care sa ne faca sa ne gandim la cei ce ne inconjoara. Aceste pichetari au scopul de a uni oamenii de pretutindeni pentru un scop comun, si anume, bunastarea internationala.

            Intr-un fel, pana si presedintele Obama sustine cauza, el spunand in discursul lui de inaugurare: "We cannot have a thriving Wall Street while Main Street suffers."

           Am observat ca miscarea Occupy Wall Street a prins si la noi sub numele de Occupy Romania, nu intr-o asa mare masura ca in State, dar poate, incet, incet o sa ne razvratim si noi, ca doar noi avem experienta in revolutii...



           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu