joi, 24 noiembrie 2011

Thank you!

              Ma gandeam azi la cat de inventivi sunt americanii de au creat o sarbatoare in care esti nevoit sa multumesti cuiva pentru orice lucru important sau mai putin important..Azi e Thanksgiving in SUA, sarbatoarea nationala a curcanului, traditia veche de generatii in care americanii multumesc pelerinilor pentru stabilirea in Lumea Noua..ziua care marcheaza inceputul acestui mare "imperiu" numit America. Daca lasam la o parte faptul ca pelerinii erau oameni platiti doar ca sa plece din Europa sau faptul ca odata ajunsi acolo populatia nativa a inceput sa isi micsoreze numarul (for no apparent reason), putem spune ca este o traditie frumoasa.
              Motivul pentru care imi place aceasta sarbatoare este faptul ca o zi pe an o familie americana se intalneste si incearca sa fie recunoscatori unul altuia pentru ce au in viata. O familie care isi ascunde disfunctiile si le acopera cu mancare din belsug, de parca mancarea ar fi substitut pentru sentimente. Pentru ca haideti sa fim seriosi, cine cu mintea intreaga e multumit vreodata cu ceea ce are, si cati dintre noi nu au dat vina pe familie cand ceva nu ne-a mers bine? Dar macar asa americanul isi pune happy face-ul, isi pregateste stomacul, da pe gat un whiskey si se roaga ca ziua sa treaca mai repede, fiind recunoscator pentru parada si pentru marele meci de fotbal care este omiprezent in orice US film despre Thanksgiving.
              Sunt curioasa cat va mai dura pana vom adopta si noi aceasta sarbatoare care nu are nicio legatura cu istoria si cultura romaneasca, dar care ca mai toate sarbatorile imprumutate "din afara" suna bine si parca am mai avea nevoie de o zi libera in care sa umplem spitalele cu intoxicatii alimentare, crize biliare si come alcoolice.
              Eu sunt recunoscatoare pentru lipsa acestei sarbatori de la noi, pentru ca mie imi ajunge masa de Craciun cu familia cat pentru 5 Thanksgiving-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu